Люблінські замальовки (ч. 2)

25 Березня, 2013 @ 22:52

Спочатку хотів розділити другу і третю частину замальовок з Любліна на культурну та «трешову», але потім передумав. З тією метою, аби не получилось, як репортажі окремо взятих митців про Львів, які сам люблю обхаяти з ніг до голови, за показ виключно трешової частини життя міста. Тому сам з Любліна буду показувати поруч і те, і друге. Воно ж бо й логічно: співіснують ці грані одного цілого теж поряд…

 
#1. Замкова площа. Хто не покрутив панорамку з попереднього запису?

Замкова площа, Люблін, Польща. © 2013 Alex Nedovizii

 
Цікаво, що в самісінькому старому місті поруч співіснують фактичні руїни (хто плаче стосовно зруйнованого центру Львова та нутрощів будинків на площі Ринок, пояснюю окремо: нутрощі багатьох будинків на площі Ринок у Львові, де тягне розридатись крокодиловими сльозами, порівняно з багатьма будинками в Любліні — царські хороми) та відреставровані будівлі. Десь, щоправда, ця руїна використана яко художній прийом. Як, наприклад, в цій галереї:

#2. Мистецька галерея на вулиці Гродзькій.

Мистецька галерея на вулиці Гродзькій. Люблін, Польща. © 2013 Alex Nedovizii

А якщо піднятись сходами з вулиці Ковальської через провулок Хартвігів (Zaułek Hartwigów) до кута Рибної, Новорибної та Куфаже (Rybna, Noworybna oraz Ku Farze), можна, лише покрутивши головою, помітити такий привіт з минулого, як чи то гаражі, чи то якісь комори. Дивіться самі:

#3. То гаражі чи комори?

Привіт з минулого. Люблін, Польща. © 2013 Alex Nedovizii

 
#4. Поряд, в той же час, цілком культурна брама.

Привіт з минулого. Люблін, Польща. © 2013 Alex Nedovizii

 
В рамках свого репортажу я маю диво-телепорт, тому ношусь (разом з читачем) в долі секунди по цілому старому місту. Хоча, мушу зазначити, пішки там теж недовго ходити. Зараз покажу диптих: будівля в процесі реставрації. Ракурс трошки різниться (#5, #6):

Привіт з минулого. Люблін, Польща. © 2013 Alex Nedovizii Привіт з минулого. Люблін, Польща. © 2013 Alex Nedovizii

 
#7. Вздовж вулиці Гродзької, в напрямку замку:

Вздовж вулиці Гродзької, в напрямку замку. Люблін, Польща. © 2013 Alex Nedovizii

 
#8. І сама брама:

Міська брама, вид з вулиці Гродзької в напрямку замку. Люблін, Польща. © 2013 Alex Nedovizii

 
На сьогодні все. Залишилось зібратись з силами на 3ю частину, з усвідомленням того, що це — лише одна з граней дуже цікавого міста, з дуже насиченою історією, яке не відпустить за один візит.

Записано в: Подорожі 2 коментарі Мітки: , , , ,
Працює на Wordpress.
© 2008-2020 Alex Nedovizii.