Замальовки з Замості (1)

13 Березня, 2013 @ 22:47

8-10 березня ц.р. мали таку собі прогулянку в Польщу (як мені подобається то польське слово wycieczka! — чит. вицє́чка) за маршрутом Люблін-Краків з зупинками в Замості та Сандомірі. Дуже сподобалось. Хто бажатиме їхати за подібним маршрутом — розповім докладніше.

Замость та Сандомір були вибрані не випадково: цікаві до огляду, але не надто великі, аби залишатись там на ніч. Для Замості на оглядову прогулянку площею Ринок та околицями кілька годин вистарчило, але лишилась до огляду цитадель (та не востаннє ж там, сподіваюсь), в Сандомірі матеріалів до неспішного споглядання ще на день. Враховуючи близькість Баранова Сандомірського, можна десь в тім околі і зупинитись, думаю, знайдеться ще щось цікавеньке. Für das nächste mal!

В цьому пості зберу замальовки з площі Ринок, а згодом додам ще декілька з околиць, бо дуже вони мені подобаються, хоча чимось особливим і не вирізняються. Є ще окремо зняті будиночки вірменських купців, що вирізняються помежи інших багатим декором, в т.ч. з фрагментарними зйомками цього декору — аби на все часу було, щоби шукати, розповідати та показувати…

 
#1. Найканонічніший (аби не казати, найбільш замучений туристами) вид на Ратушу.

Старе місто - площа Ринок. Вид на Ратушу. Замость, Польща (Zamość, Polska) © 2013 Alex Nedovizii

 
#2. Дещо пряміший (геометрично) вид на все ту ж Ратушу.

Старе місто - площа Ринок. Вид на Ратушу. Замость, Польща (Zamość, Polska) © 2013 Alex Nedovizii

 
Десь в нетрях, а якщо бути точнішим — то на сайті Poland.travel, я знайшов короткий текст про місто під заголовком «Замость — жемчужина ренессанса». Рекомендую почитати: сторінка знаходиться за цією адресою. Допоможе краще зрозуміти архітектуру міста.

По погоді ми попали і вдало, і не особливо: холод, вітер та мокрий сніг забезпечили не дуже комфортні умови для прогулянки, але цілком вигідні для знимкування, адже розлякали всіх і без того не надто чисельних туристів. Варто зізнатись, що мені дуже сподобалось знимкувати наодинці. За весь час прогулянки зустріли одну людину з фотоапаратом, та в мене склалось враження, що та кубіта була місцевою.

 
#3. Ратуша зблизька.

Вид на Ратушу. Замость, Польща (Zamość, Polska) © 2013 Alex Nedovizii

 
#4. Кольорові будиночки, якими (крім Ратуші) дуже відоме місто.

Будинки вірменських купців на площі Ринок. Замость, Польща (Zamość, Polska) © 2013 Alex Nedovizii

Ці кольорові будинки належали колись вірменським купцям. Оздоблення будівель доволі цікаве: окремі фрагменти я познимкував крупним планом. На разі ті знимки не показую, бо ще не склав тексту до них, а без опису, як на мене, нецікаво. Буде згодом.

 
#5. Годинник на Ратуші (урааа не даром телевика возив, ггг).

Годинник на Ратуші. Замость, Польща (Zamość, Polska) © 2013 Alex Nedovizii

 
#6. Вид з площі Ринок в бік Цитаделі. Вздовж вулиці Гродзької.

Вид з площі Ринок в бік Цитаделі, вздовж вулиці Гродської. Замость, Польща (Zamość, Polska) © 2013 Alex Nedovizii

 
#7. Пише, що кав’ярня. Я думаю, що пивнуха. Не перевіряли…

Кав’ярня на площі Ринок. Замость, Польща (Zamość, Polska) © 2013 Alex Nedovizii

 
Далі — інформація для любителів кави. Як стверджує Назар, кав’ярня з доброю кавою в Польщі, штука тяжка до знаходження. Повідомляю: в Замості адекватну кав’ярню знайшли майже наобум.

Якщо стати спиною до Ратуші та піти вперед забув-яким-провулком до кута з вулицею Тадеуша Костюшко, по ліву руку буде вивіска «Pożegnanie z Afryką. Sklep i kawiarnia» — оце воно! У них є людська та ароматизована кава, різного ступеня обсмаження, та до кави теж в наявності (наприклад, тістечка). Столиків не вельми: я нарахував зо три, два на дві особи та один — на три. Пізніше ми знайшли відповідну вивіску в Любліні (вже не заходили), а щойно я знайшов їх сайт.

 
#8. Вид від вищезгаданої кав’ярні в бік Ратуші.
Роман пропонував різати до квадрата — різав і так, і сяк, не пре, хоч стріляйся. Лишив, як є.

Вид в бік Ратуші від вулиці Тадеуша Костюшко. Замость, Польща (Zamość, Polska) © 2013 Alex Nedovizii

 
Для першого запису про місто, певно, досить. Сам не люблю кілометрових репортажів та переглядати більш, як півтора десятка знимок, бо їх тоді неможливо порозглядати. Щиро сподіваюсь, що читачеві буде цікаво (мені ж бо приємно перечитувати ці нотатки і добре пізніше; зрештою, це і є мета існування цього блогу). А я ще пошукаю про кольорові будиночки. Далі буде.

Записано в: Подорожі 7 коментарів Мітки: , , , ,
Працює на Wordpress.
© 2008-2020 Alex Nedovizii.