Підкарпаття, ч. 4. Берегове, винарня “Старий Підвал”

8 Вересня, 2008 @ 13:08

Лого винарні "Старий підвал" У попередніх частинах оповідання про Закарпатську прогулянку я розповів про Ужгород – саме місто та музей народної архітектури та побуту – та Берегове. Тепер перейдемо до винної дегустації, адже, як ми вже згадували, Закарпаття славиться своїми винами.

Почну з місця розміщення будиночка, так би мовити, відповідає призначенню – м. Берегово, вул. Виноградна, 37/2.

Що далі?

Так-так, вже класичним для мене чином покажу Вам розташування "С.П." на Google Maps: поцікавитись.

А тепер щодо вина і всього решта…

В Угорщині є прислів’я, яке в перекладі українською звучить "Щоб Ти чисту воду пив". Це дослівно. А за змістом – "Жеби сь Ти здох!". Чому? Історія йде в глибину віків і історію вина, коли давно-давно люди знали, що 30% розчин вина в воді останню дезінфікував. Пастер відкриє своє явище набагато пізніше, а тим часом вино з’являється на столах людей різних соціальних рівнів…

Заходимо в приміщення і… по-перше, воно одразу зустрічає нас приємною прохолодою (хоча, мушу зізнатись, на вулиці того дня ані холодно, ані гаряче не було). Праворуч від входу (якщо Ви щойно зайшли) – винна шафа, де зберігаються чудові продукти праці виноробів. Ось така:

Втім, дегустація починається і частково відбувається в самому підвалі. Ходімо!

Завчасно прошу вибачення на окремі нерізкі світлини – я пробував зробити декілька зі спалахом, але це в моменті "вбивало" весь "дух". Тому я вирішив лишити їх радше трошки нерізкими, а на витримках 1/2..1/8 с це не є важко.

Підвал виглядає наступним чином:

Його висота – трошки більше двох метрів, там приблизно +10 по Цельсію, волого і тихо. Саме тут "достигає" вино – в цих самих діжках, які Ви бачили на попередніх світлинах. Діжки є різного об’єму – близько 150 л і більші, які містять до 250 л вина.

Хазяїн підвалу розповів нам, що діжки великого об’єму не є, так би мовити, корисними, адже вино в них зле "дозріває". Для зберігання вже готового вина – будь-ласка, хоч би й величезні. А для дозрівання – ось такі, невеличкі. Що ж – ми повіримо йому на слово, оскільки самі не знаємо та й йому немає сенсу нас дурити…

Знайомство з вином починається з келиху. Він має бути правильної форми і, звісно ж, чистий. Потім слід дати вину певний час на "адаптацію" (останнє – мій термін). Погріти келих руками, понахиляти, дозволити напою розкрити свій аромат. Дегустація взагалі є процесом неспішним – це питання задоволення, а не кількості. І тут терпіння дуже і дуже знадобиться – звісно ж, якщо Ви хочете результату в смаку, а не в сп’янінні (для останнього я би радив вибрати щось інакше, не вино).

Поки ми слухали про цікавинки з історії виноробства взагалі і в Береговому / Закарпатті зокрема, минуло трошки часу. Чесно кажучи, я навіть встиг трошки замерзнути. Тому після першого зразка ми пересунулись нагору…

Пригадую декілька корисних порад, які сам почув і волію переказати:

  • По-перше, давши вину розкрити свій букет (=аромат), не поспішайте ковтати його "пів літру за раз"; варто зробити невеличкий ковток, давши напою час побути в ротовій порожнині і розкрити частину смаку, а лише потім можна зробити більший ковток.
  • По-друге, дуже-дуже бажано мити келихи виключно чистою водою, без застосування хімічних речовин, особливо – засобів для миття посуду. Вони лишаються на поверхні і майже не змиваються, як наслідок, наступного разу Ви питимете хімію зі спотвореним напоєм…
  • По-третє, що стосується домашніх вин, будьте обережні з винами, зробленими з винограду сорту Ізабела – в окремих випадках вони можуть легко перебродити з етилового спирту до метилового…

Мушу помітити, що дегустація в "Старому підвалі" кардинально відрізняється від, скажімо, дегустації в залі "Масандри" (є такий у Львові). По-перше, антураж – тут він кардинально інший. Звісно ж, самі вина. І, зовсім не в останню чергу, закуски. Вони тутешні і просто… чудові.

Більше розповідати не буду – або сам слинкою захлинуся, або це загрожуватиме Вам.

Подумки повернувшись в сам підвал пригадую, як зберігається готове вино:

А сам процес дегустації в "холі" виглядає наступним чином:

Наостанок ще раз пригадаю чудових людей, які зберігають традиції виноробства і шанують цю дуже нелегку справу – велике їм спасибі! Особисто я, будучи на Закарпатті, обов’язково намагатимусь до них завітати по пляшчину-дві цих чудових напоїв. Зайдіть і Ви, бодай би до них на сторінку – там є цікаві речі!

* * *

Далі буде:

Так-так, саме замок Паланок, що в Мукачево.

Cross-posted @ fotoklumba.lviv.ua

Записано в: Україною Немає коментарів Мітки: , , , , ,
Працює на Wordpress.
© 2008-2020 Alex Nedovizii.